Babki/Babka piaskowa

Babka piaskowa

Trudność:
Czas wykonania:
Forma:
Okrągła z kominkiem.
Składniki:

1 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mąki ziemniaczanej
20 dag masła lub margaryny
1 szkl. cukru
4 jajka
4 łyżki mleka
1/2 paczki proszku do pieczenia
opakowanie cukru waniliowego
 

Babka piaskowa
Opis przygotowania:

Nazwa tego ciasta wzięła się od jego charakterystycznej kruchości i delikatności. Dobrze wykonana rozsypuje się w palcach przypominając konsystencją babkę z piasku. Podobno prawdziwa babka piaskowa powinna zawierać większą część mąki ziemniaczanej, ja jednak wolę wersję pół na pół, co sprawia, że ciasto nie jest aż tak kruche, ale nadal pyszne i delikatne.

Przygotowanie ciasta jest bardzo proste.
Masło utrzyj z cukrem do białości.
Następnie dodawaj stopniowo żółtka nadal ucierając.
Do utartej masy wlej mleko i dodaj wymieszaną mąkę pszenną i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia.
Na koniec ubij pianę z białek i delikatnie wmieszaj do ciasta.

Wlej ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy z kominkiem.
Ciasto włóż do nagrzanego do 180'C pieca i piecz około 45min.

Po wyjęciu z pieca, pozostaw babkę do przestygnięcia, wyjmij z formy i polej polewą czekoladową, lukrem lub posyp cukrem pudrem.
Smacznego!

Komentarze:
Nie dodano jeszcze komentarzy.
Dodaj swój komentarz ...

Adres e-mail nie będzie widoczny na liście komentarzy.