Bezy

Trudność:
Czas wykonania:
Forma:
Mata do pieczenia lub papier pergaminowy.
Składniki:

2 białka
90g. cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu 

Bezy
Opis przygotowania:

Czasami po pieczeniu zostaje sporo białek. Wykorzystaj je do przygotowania bezów, którymi możesz na przykład ozdobić swoje ciasto. W kuchni nic nie powinno się marnować. 
 
Przygotowanie ich nie zajmie Ci wiele czasu.
Ubij białka na sztywną pianę i dodawaj po trochu cukier, nadal uibijając do czasu, aż cukier się rozpuści. 
Na koniec dodaj mąkę i ocet, dokładnie wymieszaj.

Przełóż masę do szpryci i na matę do pieczenia lub papier pergaminowy (ułożony na kratce z piekarnika) wyciaskaj małe beziki.
W piekarniku rozgrzanym do 100'C susz ciasteczka przez około 45 min. Można też włączyć termoobieg.
Po przestudzeniu, trzymaj bezy w zamkniętym suchym pojemniku.
Smacznego!

ps. Jeżeli po pieczeniu zostały Ci jakieś inne składniki, poza białkami... nie wspominaj o tym głośno- nikt nie zauważy! ;-)

Komentarze:
Nie dodano jeszcze komentarzy.
Dodaj swój komentarz ...

Adres e-mail nie będzie widoczny na liście komentarzy.