Ciasteczka z toffi
0,5 kg mąki pszennej
30 dag masła lub margaryny do pieczenia
2 żółtka
15 dag cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sok z 1 cytryny
2 puszki gotowego toffi
biała czekolada
Te ciasteczka to świetny pomysł na zabawę z dziećmi, a do tego są pyszne... nie można się powstrzymać od jedzenia.
Masło, cukier i żółtka utrzyj na pulchna masę.
Dodaj mąkę z proszkiemdo pieczenia, sok z cytryny i dokładnie zagnieć ciasto.
Odstaw ciasto do lodówki na 30 min, zeby składniki dobrze się połączyły.
Z rozwałkowanego na grubość 1 cm ciasta wykrawaj małe kółeczka i upiecz je na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 170'C.
Przełóż toffi do szprycy i wyciskaj po trochu na każde ciasteczko.
Ciastka wŁóż na kilka minut do lodówki.
Rozpuść czekoladę: do małego kubeczka pokrusz czekoladę i wstaw go do wrzątku. Rozmieszaj i polewa gotowa.
Schłodzone ciasteczka zamaczaj w płynnej czekoladzie.
Pamiętaj, żeby nie układać ich jeden na drugim, bo się posklejają.
Pysznej zabawy!