Ciastka francuskie z serem
2 opakowania gotowego ciasta francuskiego
30 dag białego sera
3 jajka (2 do sera i 1 do smarowania ciastek)
10 dag cukru
cukier puder
Warto mieć w lodówce gotowe ciasto francuskie. W krótkim czasie możemy z niego stworzyć na prawdę pyszną potrawę.
Tym razem będą to "szybkie" ciastka z serem... szybko się je robi i szybko znikają z talerza;-)
Można oczywiście pokusić się o robienie własnego ciasta francuskiego, jest to jednak bardzo trudne i czasochłonne dlatego polecam kupienie gotowego produktu w sklepie.
Zacznij od przygotowania masy serowej.
Dwa żółtka utrzyj z cukrem i serem.
Ubij pianę z białek i delikatnie wmieszaj do masy.
Płat ciasta francuskiego rozłóż na blacie i przekrój go na 6 kwadratów.
W każdym kwadracie posmaruj boki rozkłuconym jajkiem, aby ciastko lepiej się sklejało.
Na środek ciasta wyłóż łyżkę masy serowej i złóż je w trójkąt, dobrze sklejając boki.
Gotowe ciastka przełóż na brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia.
Górę każdego ciastka posmaruj jajkiem.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200'C przez około 15 min.
Przed podaniem posyp ciastka cukrem pudrem.
Smacznego!