Ciasta z masą/Ciasto cappuccino

Ciasto cappuccino

Trudność:
Czas wykonania:
Forma:
Prostokątna.
Składniki:

Biszkopt:
8 jajek
28dag cukru
16dag mąki pszennej
4dag kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Płyta kokosowa:
20dag kokosu
5 białek
1 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
5 żółtek
3 łyżki mąki pszennej
1 opakowanie budyniu śmietankowego
2 szkl. mleka
3/4 szkl. cukru
cukier waniliowy
1 kostka margaryny do pieczenia lub masła
3 dag kawy cappuccino w proszku

Ciasto cappuccino
Opis przygotowania:

Ciasto cappuccino to moje ulubione ciasto. Pomimo tego, że wygląda i smakuje na prawdę wspaniale, nie jest trudne do zrobienia. Nadaje się i na eleganckie przyjęcie i do popołudniowej kawy.

Zacznij od upieczenia biszkoptu.
Ubij mikserem białka jajek na sztywną pianę.
Naprzemian dodawaj po jednym żółtku i po trochu cukru, nadal ubijając.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie wmieszaj ją delikatnie w masę.
Wylej masę na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia.
Biszkopt pieczemy w temp. około 160'C przez 35- 45min. 
Po ostygnięciu, biszkopt przekrój na dwie części.
Pamiętaj!!!
Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia, bo ciasto "opadnie".
 
W następnej kolejności przygotuj płytę kokosową.
Ubij białka i cukier na sztywną pianę.
Delikatnie zmieszaj ją z kokosem wymieszanym z proszkiem do pieczenia.
Masę wyłóż na formę, w której został upieczony biszkopt- oba ciasta muszą mieć te same wymiary.
Pamiętaj o papierze do pieczenia!
Płytę kokosową piecze się na złoty kolor, w temp. 160'C przez około 30min.

Kiedy ciasto kokosowe jest już w piekarniku, czas zabrać się za zrobienie masy. 
Budyń można przygotować wcześniej. Zanim zmiksujesz go z margaryną, musi być zimny.
Mleko, cukier, mąkę, budyń, cukier waniliowy i żółtka zmiksuj i ugotuj z tego budyń. 
Kiedy budyń będzie już zimny, utrzyj margarynę na pulchną masę i po łyżce dodawaj budyń, nadal ucierając. Na koniec dodaj kawę.

Ostatnia czynność to przełożenie ciasta. Na desce ułóż biszkopt i posmaruj go połową masy. Na to wyłóż płytę kokosową (możesz zrobić to prosto z papieru do pieczenia, obracając ją spodem do góry, wtedy jest szansa że jej nie pokruszysz).
Wyłóż na ciasto drugą część masy, a na górę drugą część biszkopta.
Na ciasto możesz wylać polewę czekoladową, lub posmarować je odrobiną masy i posypać gorzkim kakao.
 

Komentarze:

Ciasto cappuccino

maciek napisał:
Super ciastko! Można zjeść nawet przed obiadem! Czuj fajnie kawowy aromat, ful profeszional, palce lizać
2013-08-16 11:35:03

Dodaj swój komentarz ...

Adres e-mail nie będzie widoczny na liście komentarzy.