Inne/Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Trudność:
Czas wykonania:
Forma:
Prostokątna duża.
Składniki:

3 szkl drobno startej marchewki
3 szkl mąki pszennej
2 szkl cukru
6 jajek
2/3 szkl oleju
3 łyżeczki cynamonu
1,5 łyżeczki sody
szczypta soli
posiekane orzechy włoskie

0,5l. śmietany 30%
2 łyżki żelatyny
2 łyżki cukru pudru 

Ciasto marchewkowe
Opis przygotowania:

Jeżeli do tej pory wydawało Ci się, że marchewka nadaje się tylko jako dodatek do zupy, musisz spróbować czegoś nowego!

Ubij jajka z cukrem, dodaj olej nadal ubijając.
Wymieszaj wszystkie sypkie skłądniki i delikatnie zmieszaj je mikserem z jajkami.
Wyłóż ciasto na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ok 45 min w temp. 180'C.

Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody.
Ubij śmietanę z cukrem pudrem, na koniec dodaj przestudzoną żelatynę.

Bitą śmietanę rozsmaruj na zimnym cieście, włóż do lodówki- śmietana musi stężeć.
Smacznego!!! 

Komentarze:
Nie dodano jeszcze komentarzy.
Dodaj swój komentarz ...

Adres e-mail nie będzie widoczny na liście komentarzy.