Ciasta z masą/Ciasto z galaretką

Ciasto z galaretką

Trudność:
Czas wykonania:
Forma:
Prostokątna
Składniki:

Biszkopt:
5 jajek
2/3 szkl. mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 szkl. cukru

Masa:
2 szkl. mleka
5 żółtek
3/4 szkl. cukru
opakowanie budyniu waniliowego
3 łyżki mąki przennej
250g masła lub margaryny do pieczenia
2 łyżki kakao
cukier waniliowy
czekolada deserowa

dowolne owoce
2 opoakowania galaretki 

Ciasto z galaretką
Opis przygotowania:

Świerze, nie za słodkie ciasto z kawałkami czekolady. Polecam!

Zacznij od przygotowania biszkoptu:
Ubij białka na sztywną pianę.
Następnie, nadal ubijając, dodawaj po trosze cukru i po jednym żółtku.
Na koniec delikatnie wmieszaj przesianą mąkę.
Wylej masę na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz przez ok 30 min. w temp. ok 160'C

Przygotuj masę.
Żółtka, cukier, cukier waniliowy, budyń i mąkę zmiksuj dokładnie z mlekiem i zagotuj do zgęstnienia stale mieszająć.
Odstaw do przestygnięcia. 
Utrzyj masło na pulchną masę.
Dodawaj po łyżce zimnego budyniu, stale ucierając aż do uzyskania puszystej masy.
Podziel ją na dwie części.
Do jednej dodaj kakao, a do drugiej pokrojoną czekoladę.

Przygotuj galaretkę według przepisu na opakowaniu, zmniejszając ilość wody do ok. 700ml.

Na ostudzony biszkopt wyłóż masę kakaową, a następnie masę z kawałkami czekaoldy.
Na górę połóż plasterki owoców, lekko je dociskając do masy.
Na koniec wylej gęstniejącą galaretkę i odstaw do lodówki do czasu aż galaretka będzie gotowa do ktojenia. 

Rada: Galaretka ładnie się rozłoży na cieście i nie wyleje się bokami, jeśli przed jej nałożeniem włożysz ciasto do formy wyłożonej papierem i dokładnie obłożysz nim boki ciasta, spinając papier na rogach spinaczami. 

Powodzenia:-)

Komentarze:
Nie dodano jeszcze komentarzy.
Dodaj swój komentarz ...

Adres e-mail nie będzie widoczny na liście komentarzy.