Ciasta z owocami/Ciasto z truskawkami

Ciasto z truskawkami

Trudność:
Czas wykonania:
Forma:
Prostokątna.
Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
2/3 szkl mąki
2/3 szkl cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
1/2 l. śmietany 30%
20 dag śmietankowego serka twarogowego
1/2 szkl cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny

truskawki
2 galaretki truskawkowe

Ciasto z truskawkami
Opis przygotowania:

Truskawki, nazywane przez niektórych "czerwonym złotem", są najbardziej wyczekanymi owocami po zimie. Dlatego nawet prosty przepis, w połączeniu z nimi, staje się kulinarnym szaleństwem naszych kubków smakowych! :-D

Podstawą tego ciasta jest oczywiście biszkopt.
Ubij białka na sztywną pianę, następnie dodawaj po jednym żółtku i po trosze cukru nadal ubijając.
Na koniec delikatnie wmieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 160'C przez  około 40 min.
Po upieczeniu odstaw biszkopt do wystygnięcia, ale pozostaw go w formie i na papierze do pieczenia.

Teraz przygotuj masę.
Ubij śmietane z cukrem pudrem.
Delikatnie wmieszaj do niej serek.
Na koniec rozpuść żelatynę w 1/4 szkl wrzącej wody, przestudź i dodaj do masy.
Wyłóż masę na zimny biszkopt i poukładaj na niej połówki truskawek.
Teraz musisz przykleić dokładnie papier do pieczenia do boków ciasta, możesz spiąć go na rogach spinaczami- wszystko po to, żeby galaretka nie przelała się do biszkoptu.

Przygotuj galaretki według przepisu na opakowaniu, rozpuszczając je w 700ml wody. Odstaw do wystygnięcia.
Kiedy galaretka zacznie tężeć, przelej ją delikatnie na truskawki.
Gotowe ciasto włóż do lodówki na około 2 godziny.

Powodzenia! 

Komentarze:
Nie dodano jeszcze komentarzy.
Dodaj swój komentarz ...

Adres e-mail nie będzie widoczny na liście komentarzy.