Czekoladowiec
Biszkopt:
8 jajek
3/4 szkl. mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 pełna szkl. cukru
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
2,5 szkl. mleka
3/4 szkl. cukru
2 żółtka
budyń czekoladowy
3 płaskie łyżki mąki pszennej
kopiata łyżka kakao
czekolada deserowa
1 kostka margaryny lub pół kostki margaryny i tyle samo masła
Polewa:
1/2 kostki margaryny
1/2 szkl. cukru
2 płaskie łyżki kakao
2 łyżki mleka
pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
Ciasto jest mocno czekoladowe i bardzo sycące. Równie dobrze możesz z niego zrobić tort.
Biszkopt najlepiej przygotować dzień wcześniej. Taki "odstany" jest łatwiejszy do pokrojenia.
Zacznij jak zwykle:
Oddziel żółtka od białek, w osobnej misce wymieszja ze sobą mąki, kakao i proszek do pieczenia.
Ubij białka na sztywną pianę i dodawaj do nich po jednym żółtku i po trosze cukru, nadal ubijając.
Na koniec delikatnie wmieszaj przesianą mąkę.
Piecz na blasze wyłożonej pergaminem przez ok. 40-50 min. w 180'C.
Z mleka, żółtek, cukru, mąki i kakao ugotuj budyć. Odstaw do wystudzenia.
Czekoladę pokrój nożem w kosteczkę.
Zmiksuj margarynę na pulchną masę, następnie- stale miksująć- dodawaj po łyżce zimnego budyniu.
Na koniec wmieszaj pokrojoną czekoladę.
Ciasto przektój na trzy części, a masę podziel na pół- przełóż ciasto.
Na końcu przygotuj polewę:
Wszystkie składniki włóż do rondla.
Podgrzewaj stale mieszając, jednak uważaj żeby nie zagotować polewy.
Lekko przestudzoną polewę wyłóż na ciasto i odstaw je do lodówki na godzinę.
Smacznego!