Drożdżówki z jabłkami
Ciasto drożdżowe:
3 szkl. mąki
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
5 dag drożdży
1 szkl mleka
2 żółtka
2 łyżki rozpuszczonego masła
Dodatek:
słoik prażonych jabłek
cukier puder
Te pyszne drożdżówki to pyszny pomysł na drugie śniadanie lub na podwieczorek. Polecam do kawy:-)
Do przygotowania ciasta drożdżowego przyda Ci się plastikowa misa z giętkim wiekiem. Jeśli jednak nie masz takiej, wystarczy zwykłą miska.
Zacznij od przygotowania drożdży. Pokruszone, zasyp cukrem i pozostaw na ok 5 min.
Rozmieszaj- powinny mieć teraz płynną konsystencję.
Dodaj żółtko, cukier waniliowy, sól i znowu dokładnie rozmieszaj.
Teraz dodaj lekko podgrzane mleko, rozpuszczone masło i mąkę.
Zagnieć ciasto na jednolitą masę, zamknij misę(lub przykryj ściereczką) i odstaw w ciepłe miejsce.
Kiedy wieko się otworzy (lub w zwykłej misce po ok.20 min.), wyjmij ciasto na posypany mąką blat i rozwałkuj prostokąt o grubości ok 3 cm.
Posmaruj ciasto gotowymi jabłkami i zwiń w roladę.
Ciasto pokrój na plastry i układaj je na płasko na formie wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstaw drożdżówki na ok. 20 min do piekarnika nagrzanego do 180'C.
Po przestygnięciu, posyp je cukrem pudrem.
Gotowe!