Mazurki/Mazurek grysikowy

Mazurek grysikowy

Trudność:
Czas wykonania:
Forma:
Prostokątna z trzema bokami.
Składniki:

Ciasto:
50 dag mąki
7 dag margaryny
10 dag cukru
2 jajka
2 łyżki miodu
2 łyżki mleka 
1 łyżeczka sody oczyszczonej 

Masa:
1 kostka margaryny
20 dag cukru pudru
2 żółtka
1/2 l. mleka
4 łyżki grysiku
parę kropli olejku migdałowego 

Mazurek grysikowy
Opis przygotowania:

Na wykonanie tego ciasta potrzebujemy trochę czasu, ale efekt końcowy jest tego warty. Mazurek smakuje najlepiej z filiżanką ulubionej kawy.

Zacznij od przygotowania ciasta.
Mąkę, margarynę, cukier puder i sodę dokładnie posiekaj nożem,
Dodaj jajka, mleko i miód.
Zagnieć ciasto i podziel na trzy równe części.
Każdą część osobno rozwałkuj i upiecz w 180'C przez około 30min. na złoty kolor. 

Podczas gdy ciasta będą się zapiekać, przygotuj grysik, gotując go na mleku.
Ostudź go- musi być zimny.
Następnie utrzyj margarynę na pulchną masę.
Dodawaj po łyżce grysiku, po trochu cukru nadal ucierając.
Na koniec dodaj kilka kropli olejku migdałowego.

Podziel masę na dwie równe części. Przełóż nią ciasto.
Górę polej polewą kakaową. Przepis na nią znajdziesz tutaj.

Mazurek grysikowy nadaje się do jedzenia dopiero na drugi dzień. Ciasto wkłóż do lodówki co najmniej na noc, żeby odwilgło. Powodzenia!

Polecamy