Muffiny/Muffinki z gruszkami, miodem i cynamonem

Muffinki z gruszkami, miodem i cynamonem

Trudność:
Czas wykonania:
Forma:
Na muffiny
Składniki:

2 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
szczypta soli
1 duże jajko
1 szkl. mleka
1/2 szkl. oleju 

1 duża gruszka lub 2 małe
1-2 łyżek miodu
pół łyżki masła
cynamon

300ml śmietany 30%
kopiata łyżka żelatyny
łyżka cukru pudru 

Muffinki z gruszkami, miodem i cynamonem
Opis przygotowania:

Okazuje się, że czasami warto poeksperymentować. Gruszki w połączeniu z miodem, cynamonem i bitą śmietaną- pyszności!

Ciasto przygotuj jak zwykle: zmieszaj suche składniki w jednej misce, a mokre zmiksuj w drugiej.
Połącz składniki, ale nie mieszaj zbyt dokładnie, muffinki powinny mieć grudki.

Teraz czas na gruszki. Umyj je, obierz ze skórki i pokrój w drobną kosteczkę.
Na patelni rozpuść masło z miodem, dodaj gruszki i trochę cynamonu.
Przesmaż składniki stale mieszając- około 5 min. Gruszki muszą być miękkie, ale nie mogą się rozgotować. Czas podgrzewania zależy od rodzaju gruszek, te twarde trzeba smażyć dłużej.
Po przestydnięciu, przełóż gruszki do ciasta i wymieszaj łyżką.

Nagrzej piekarnik do 200'C. Przełóż ciasto do formy z papilotkami.
Muffinki z owocami trzeba piec nieco dłużej niż te suche- około 30-35 min.

Rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody (ok1/4szkl)- ostudź, ale uważaj, żeby nie stężała.
Ubij śmietanę z cukrem, na konec dodaj żelatynę. 

Na zimne muffinki wyciśnij szprycą śmietanę.
Gotowe!

Komentarze:
Nie dodano jeszcze komentarzy.
Dodaj swój komentarz ...

Adres e-mail nie będzie widoczny na liście komentarzy.