Pieguski
50 dag mąki pszennej
30 dag margaryny
2 żółtka
15 dag cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka łyżek mleka
tabliczka mlecznej czekolady
Domowe kruche ciasteczka z kawałkami czekolady.
Zacznij od przygotowania czekolady- pokrój ją w kosteczkę.
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miękką margarynę, żółtka, czekoladę, cukier i cukier waniliowy włóż do dużej miski i zagnieć ciasto. Jeżeli masa jest zbyt krucha, dodaj odrobinę mleka- dobrze wyrób ciasto.
Na blacie posypanym mąką rozwałkuj ciasto (powinno być dość grube ze względu na kawałki czekolady) i wykrawaj duże okrągłe ciasteczka.
Wyłóż je na blachę pokrytą papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180'C na około 20 min. do momemtu aż się zrumienią.
Możesz zrobić również ciemne pieguski z białą czekoladą.
Z przepisu odejmij dwie łyżki mąki i zastąp je dwoma łyżkami kakao.
Zamiast czekolady mlecznej, dodaj białą.
Smacznego!