Pierniki/Piernik kawowy

Piernik kawowy

Trudność:
Czas wykonania:
Składniki:

3 szkl. mąki
25 dag. miodu 
1 szkl. cukru
1 szkl. mocnej kawy
4 jajka
1 łyżka margaryny
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki przyprawy do pierników 

Piernik kawowy
Opis przygotowania:

Ciasto jest bardzo proste do wykonania i nie zajmie Ci zbyt wiele czasu. Świetnie smakuje w zimowe wieczory z kubkiem gorącej kawy lub grzańca ;-) Zaczynamy!

Przygotuj szklankę kawy-może być parzona lub rozpuszczalna- ważne żeby była mocna.
Rozgrzej miód, wymieszaj go z kawą i odstaw do wystygnięcia.
Przesianą mąkę wymieszaj z przyprawą i sodą.
Utrzyj żółtka z cukrem, a następnie połącz je z margaryną i stopniowo dodawaj mąkę na przemian z kawą, nadal ucierając.
Ubij pianę z białek i połącz z masą delikatnie mieszając. 
Tak przygotowaną masę wylej do dwóch małych keksówek wyłożonych papierem pergaminowym.
Piecz około 50 min. w piekarniku rozgrzanym do 160'C.
Po upieczeniu wyjmij ciasto z formy i pozostaw do wystygnięcia.

Chcesz aby twoje ciasto było ciekawsze? Na każdy kawałek nałóż po łyżeczce ulubionej konfitury.
Smacznego. 

Polecamy