Polewy i masy/Polewa kakaowa

Polewa kakaowa

Trudność:
Czas wykonania:
Składniki:

1/2 kostki margaryny
1/2 szkl. cukru
2 płaskie łyżki kakao
2 łyżki mleka
pół łyżeczki mąki ziemniaczanej 

Polewa kakaowa
Opis przygotowania:

Polewa kakaowa to najczęściej używana polewa do ciast. Warto nabrać wprawy w jej przygotowaniu, bo dobrze zrobiona będzie ozdobą naszego wypieku. Powinna być błyszcząca i mieć intensywny kakaowy smak i zapach. 
Najważniejszym składnikiem jest tutaj kakao! Dobre kakao sprawi, że polewa będzie miała mocny, ciemny kolor. 

Przygotowanie polewy jest proste.
Wszystkie składniki wkładamy do rądla i stale mieszając podgrzewamy do czasu, aż cukier się całkowicie rozpuści.
PAMIĘTAJ! Polewy nie można zagotować! 
Gotową polewę odstaw na chwilę do przestudzenia, następnie wyłóż na ciasto i wstaw je w chłodne miejsce.
Powodzenia. 

Polecamy