Ciasta z masą/Rafaello

Rafaello

Trudność:
Czas wykonania:
Forma:
Tortowa
Składniki:

Biszkopt:
5 jajek
niepełna szkl. cukru
niepełna szkl. mąki pszennej

Masa:
1/2 l. śmietany 30%
2 "Śnieżki"
1/4 l. adwokata
1 biała czekolada
10 dag migdałów w płatkach
10 dag. kokosu
2 łyżeczki żelatyny 

Rafaello
Opis przygotowania:

To jest na prawdę bardzo wyjątkowe ciasto, jedno z najlepszych ciast jakie kiedykolwiek jadłam!!!

Na początek, jak zwykle, przygotuj biszkopt.
Ubij białka na sztywną pianę.
Dodawaj po jednym żółtku i po trochu cukru, nadal ubijając.
Na koniec delikatnie wmieszaj przesianą mąkę. 
Piecz w brytfannie wyłożonej papierem pergaminowym w piekarniku rozgrzanym do 160'C przez około 30 min.
Wystygnięty biszkopt przekrój na dwie części- dolną zostaw, a górną pokrusz do miski.

Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno, dodaj śnieżki i jeszcze przez chwilę ubijaj.
Rozpuść czekoladę, wstawiająć naczynie z pokruszoną czekoladą do garnka z gotującą się wodą.
Przestudzoną czekoladę wlej do śmietany, delikatnie ubijając mikserem.
Dodawaj po troszku adwokata, stale miksując. Alkohol należy wlewać bardzo powoli!
Na koniec rozpuść żelatynę w odrobinie wrzącej wody, przestudź i wmiksuj do masy.

Podziel krem na dwie części. Do jednej dodaj pokruszony biszkopt a do drugiej płatki migdałowe.
Wyłóż formę przeźroczystą folią i włóż do niej biszkopt. 
Wylej najpierw masę z pokruszonym biszkoptem, następnie masę z migdałami.
Z wierzchu posyp grubo kokosem i wstaw do lodówki na co najmniej 2godz., a najlepiej na noc, żeby stężało.
 
Smacznego! 

Komentarze:
Nie dodano jeszcze komentarzy.
Dodaj swój komentarz ...

Adres e-mail nie będzie widoczny na liście komentarzy.