Ciasteczka, Drożdżowe/Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe

Trudność:
Czas wykonania:
Forma:
Dowolna.
Składniki:

50 dag mąki
5 dag drożdży
1 jajko
1 margaryna
2 łyżki cukru
6 łyżek mleka
szczypta soli
powidła lub marmolada 

Rogaliki drożdżowe
Opis przygotowania:

Rogaliczki to świetny pomysł na przekąskę w ciągu dnia- zabierz kilka do pracy lub daj dziecku do szkoły. Idealny zamiennik dla niezdrowych batonów i pączków wypełnionych chemią.

Połącz składniki: rozpuść mleko, cukier i drożdże.
Przygotowany płyn wlej do mąki, dodaj jajko, margarynę, szczyptę soli i posiekaj.
Zarób ciasto na jednolitą masę, przykryj folią i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny. 

Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na 8 równych części.
Rozwałkuj każdą z nich na okrąg i podziel na kolejne 8 części według wzoru.
Na każdą część nałóż łyżeczką marmoladę i zawijaj od zewnątrz do szpica.
Układaj na blasze wyłożonej pergaminem formułując rogaliczki w lekki łuk.

Blachę zapełnioną rogalikami włóż do piekarnika rozgrzanego do 170'C i upiecz.
Rogaliki są gotowe, kiedy się lekko zarumienią.
 
Z tej ilości ciasta zrobisz 64 rogaliki, około trzy blachy.
Pamiętaj! Podczas robienia rogalików z jednej części, reszta ciasta powinna pozostać w lodówce.
Po ostygnięciu, wypieki posyp cukrem pudrem. Gotowe!

Komentarze:
Nie dodano jeszcze komentarzy.
Dodaj swój komentarz ...

Adres e-mail nie będzie widoczny na liście komentarzy.