Serniki/Sernik z rosą

Sernik z rosą

Trudność:
Czas wykonania:
Forma:
Prostokątna.
Składniki:

Ciasto półkruche:
30 dag mąki
10 dag cukru
2 żółtka
1 jajko
15 dag margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
1 kg zmielonego sera
1/2 szkl. oleju
2 niepełne szkl. mleka
1,5 szkl. cukru
2 jajka
4 żółtka
1 opakowanie budyniu waniliowego

Piana z białek:
6 białek
1/2 szkl. cukru pudru 

Sernik z rosą
Opis przygotowania:

Są takie ciasta, które nie potrzebują specjalnej rekomendacji. Taki jest właśnie sernik z rosą- pyszny i łatwy do przygotowania.

Zacznij od wyrobienia półkruchego ciasta.
Wszystkie składniki włóż do jednej miski i zagnieć dokładnie na jednolitą masę.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i wypełnij dokładnie spód ciastem. 
Nagrzej piekarnik do 160'C i podpiecz ciasto przez 10 min.

W czasie gdy ciasto będzie się podpiekało, Ty przygotuj masę serową.
Wszystkie składniki zmiksuj razem i wylej masę na podpieczone wcześniej ciasto.
Włóż formę z powrotem do piekarnika i piecz przez około 30 min w termoobiegu.

Ubij białka  z cukrem pudrem na sztywną pianę, a następnie rozsmasuj ją na wierzchu ciasta.
Znowu włóż ciasto do piekarnika, tym razem na 10 min. 
Sernik będzie gotowy, kiedy piana zarumieni się na złoty kolor.

Gorące ciasto jest nadal zbyt miękkie, żeby je pokroić.  Odstaw je na trochę do wystygnięcia. Po pewnym czsie pojawią się na nim "krople rosy" od których bierze się nazwa tego wypieku;-)
Smacznego! 

Polecamy