Serniki/Sernik z ziemniakami

Sernik z ziemniakami

Trudność:
Czas wykonania:
Forma:
Prostokątna mała
Składniki:

Ciasto:
27 dag mąki
14 dag cukru pudru
14 dag margaryny
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 dag kakao
3 łyżki śmietany

Masa serowa:
50 dag sera
5 jajek
3 ziemniaki
12,5 dag masła
łyżka mąki ziemniaczanej
1 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 dag rodzynek
smażona skórka z pomarańczy 

Sernik z ziemniakami
Opis przygotowania:

Przepis na ten nietypowy sernik odkryła moja mama w zeszycie z przepisami babci. Smakuje na prawdę wyśmienicie i pięknie się prezentuje. 

Zacznij od ugotowania ziemniaków. Pozostaw je na chwilę do przestudzenia.
W tym czasie do miski włóż wszystkie składniki na ciasto i dokładnie zagnieć. Przykryj je folią i wstaw do lodówki.

Ser i ziemniaki przepuść dwa razy przez maszynkę. 
Masło utrzyj z cukrem i dodawaj do tego po jednym żółtku i po łyżce sera stale ucierając.

Sparzone rodzynki i skórkę pomarańczową wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia i dodaj je do masy.
Na koniec ubij pianę z białek i delikatnie wmieszaj ją do ciasta.

Na spód blachy wyłóż 2/3 ciasta (nie zapomnij o papierze do pieczenia!). Podklej też ok 3 cm na bokach.
Wylej na to masę serową na którą, według własnej fantazji, ułożysz resztę ciasta.

Piecz sernik około 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do 170'C.
Powodzenia!

ps.Bakalie nie są niezbędne w tym przepisie. Jeżeli Twoja rodzina i tak wygrzebie je ze środka przed jedzeniem, łatwiej będzie ich po prostu nie dodawać.
 

Komentarze:
Nie dodano jeszcze komentarzy.
Dodaj swój komentarz ...

Adres e-mail nie będzie widoczny na liście komentarzy.