Ciasta z owocami/Szarlotka

Szarlotka

Trudność:
Czas wykonania:
Forma:
Prostokątna z trzema bokami.
Składniki:

60 dag mąki
30 dag margaryny do pieczenia
20 dag cukru
2 jajka
6 łyżek śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 kg jabłek lu gotowe jabłka ze słoika 
cynamon
garść rodzynek 

Szarlotka
Opis przygotowania:

Szarlotka jest dla mnie ciastem szczególnym, bo pierwyszym jakie piekłam:-) Można ją podać na zimno lub w bogatszej wersji na gorąco z lodami i bitą śmietaną.

Wykonanie jest na prawdę bardzo proste.
Z mąki, proszku do pieczenia, margaryny, cukru, jajek i śmietany zagnieć ciasto.
Podziel je na dwie części.
Jedną z nich wyłóż dno blachy.

Obrane jabłka zetrzyj na tarce lub drobno pokrój.
Dodaj odrobinę cukru, cynamonu i jeśli lubisz- garść rodzynek.
Przesmaż wszystko na łyżce masła.
Gotowe, przestudzone jabłka ułóż na ciasto.

Drugą częścią ciasta przykryj jabłka.
Możesz rozwałkować całe ciasto lub poukładać je paskami.

Ciasto włóż do piekarnika rozgrzanego do 170'C na około 45 min.
Gotowa szarlotka powinna mieć złoto-brązowy kolor. 
Kiedy ciasto przestygnie, możesz posypać je sukrem pudrem. 

Polecamy