Ciasta z owocami/Tarta z rabarbarem i kruszonką

Tarta z rabarbarem i kruszonką

Trudność:
Czas wykonania:
Forma:
Okrągła na tartę
Składniki:

Ciasto:
20dag mąki
12 dag cukru pudru
12 dag margaryny
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Kruszonka:
10 dag margaryny
10 dag cukru
10 dag mąki

2 łodygi rabarbaru

Tarta z rabarbarem i kruszonką
Opis przygotowania:

W większości krajów uważa się że rabarbar to warzywo, jednak w Stanach Zjednoczonych zaliczany jest on do owoców...i na tej podstawie przepis na tą tartę wkładam w kategorię ciast z owocami:-)

Zanim zabierzesz się za robienie caiasta, przygotuj rabarbar.
Łodygi umyj i pokrój w drobną kostkę.
Zasyp rabarbar cukrerm i odstaw, żeby puścił soki. Dzięki temu Twoje ciasto nie zawilgnie podczas pieczenia.

Teraz ciasto!
Wszystkie składniki włóż do miski i zagnieć dokładnie.
Uformuj kulę, przykryj folią i wstaw do lodówki na conajmniej 30 min. Dzięki temu ciasto po upieczeniu będzie na prawdę kruche. 

Przygotuj kruszonkę.
Wszystkie składniki zagnieć i również wstaw na chwiilę do lodówki.

Okrągłą formę na tartę wysmaruj tłuszczem.
Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę.
Rabarbar odcedź i wyłóż na ciasto.
Posyp kruszonką.
Piecz ok 30 min w piekarniku rozgrzanym do 180'C.
Gotowe! 

Komentarze:
Nie dodano jeszcze komentarzy.
Dodaj swój komentarz ...

Adres e-mail nie będzie widoczny na liście komentarzy.