Tort Cappuccino
Ciasto:
6 jajek
1 szkl. cukru
2/3 szkl. mąki pszennej
2/3 szkl. maki ziemniaczanej
2/3 szkl. sypkiej kawy cappuccino
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
1/2 l. śmietany 30%
1 opakowanie śnieżki
2 łyżki sypkiej kawy cappuccino
1 galaretka cytrynowa
2 łyżki cukru pudru
Pyszne połączenie cytrynowo-kawowej masy z kawowym biszkoptem. Można przygotować jak zwykłe ciasto lub zrobić masę z półtorej proporcji i udekorować jak torta.
Zacznij od przygotowania biszkoptu.
Ubij białka z cukrem, żółtka wymieszaj z wodą i dodawaj po trochu do piany, stale miksując.
Zmieszaj mąkę pszenną, ziemniaczaną, kawę i proszek do pieczenia.
Delikatnie wmieszaj sypkie składniki w masę.
Wylej do formy i piecz w 180-200C'C przez ok. 30 min.
Kiedy ciasto ostygnie przekrój je na trzy równe części.
(Masę można podzielić na trzy części i każdą z nich piec osobno przez ok. 15min.)
Placki można dodatkowo nasączyć kawą cappuccino.
Rozpuść galaretkę w 1/2 szkl. wody i przestudź.
Smietanę i śnieżkę ubij, dodając po łyżce cukru i kawy.
Na koniec wlej zimną galaretkę.
Masę podziel na trzy równe części i przełóż nią placki.
Górę ciasta posmaruj trzecią częścią.
Jeżeli robisz torta, przygotój masę z półtorej proporcji i podziel ją na cztery części.
Czwartą częścia posmarujesz boki.
Na koniec możesz udekorować ciasto cukrowymi ozdobami lub bezami.
UWAGA! Ciasta ze śmietaną dekoruj przed samym podaniem, żeby ozdoby z cukru lub czekolady nie rozpuściły się.