Drożdżowe/Zawijaniec z kakaem

Zawijaniec z kakaem

Trudność:
Czas wykonania:
Forma:
Prostokątna.
Składniki:

Ciasto drożdżowe:
90 dag mąki
8 dag drożdży
4 żółtka
1 jajko
8 łyżek cukru
15 dag margaryny
cukier waniliowy
1 łyżka oleju
1/2 l. mleka
1 płaska łyżeczka soli 

Masa:
2 żółtka
2 łyżki kakao
4 łyżki cukru
20 dag margaryny 

Zawijaniec z kakaem
Opis przygotowania:

Ciasto drożdżowe to mój zapach z dzieciństwa. Najlepiej smakuje jako niedzielne śniadanie, podane z gorącym mlekiem, jedzone w piżamie;-)

Zacznij od zrobienia rozczynu drożdżowego. Do tego celu potrzebne będą drożdże, mleko i łyżka cukru.
Lekko podgrzej mleko (nie może być gorące!!!) i rozpuść w nim drożdże i cukier.
Dodaj odrobinę mąki, dokładnie wymieszaj i odstaw rozczyn na chwilę do wyrośnięcia.

W tym czasie rozpuść margarynę i ostudź ją.

Po około 10 minutach dodaj do rozczynu żółtka, jajko, resztę cukru, cukier waniliowy, olej, sól i ostudzoną margarynę- dokładnie wymieszaj.
Teraz dodaj mąkę, ale nie całą, dodawaj po trochu, aż ciasto będzie na tyle gęste, że będzie można je zagniatać rękami i formować z niego kulę. Kiedy ciasto będzie dokładnie zagniecione- czyli co najmniej po 5 minutach wyrabiania- dzielimy je na dwie równe części. Odstawiamy w ciepłe miejsce.

Do miski włóż wszystkie składniki potrzebne do wykonania masy i zagnieć je lub zmiksuj.

Połowę ciasta rozwałkuj na kształt prostokąta, posmaruj połową masy zostawiając jeden dłuższy bok nie posmarowany i zwiń go w roladę. Czynność powtórz z drugą częścią ciasta.

Wyłóż formę papierem do pieczenia i ułóż zawijańce obok siebie zostawiając między nimi trochę miejsca, bo ciasto mocno urośnie.
Wstaw do zimnego piekarnika i ustaw go na 200'C. Kiedy piekarnik się nagrzeje, piecz ciasto jeszcze około 40 min.
Gotowe ciasto powinno mieć z wierzchu złoty kolor.
Powodzenia! 

Komentarze:
Nie dodano jeszcze komentarzy.
Dodaj swój komentarz ...

Adres e-mail nie będzie widoczny na liście komentarzy.