Krówka

Trudność:
Czas wykonania:
Forma:
Prostokątna.
Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
2/3 szkl. mąki
2/3 szkl. cukru
płaska łużeczka proszku do pieczenia 

Krem:
1/2 l. mleka
1/2 szkl. cukru
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
opakowanie cukru waniliowego
margaryna do pieczenia

Masa toffi:
możesz ją przygotować samemu ze skondensowanego mleczka lup kupić gotową

Duże opakowanie herbatników (ok 55 sztuk)

Śmietana:
1/2 l. śmietany 30%
1/2 szkl. cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny  

Krówka
Opis przygotowania:

To ciasto jest uwielbiane przez dzieci. Bardzo słodkie i bardzo pyszne. Polecam na wszelkie przyjęcia dla maluchów i każdemu dorosłemu, który nie może się oprzeć słodkościom.

Wykonanie ciasta jest bardzo proste. Jedyną częścią ciasta, którą musisz upiec, jest biszkopt.
Zacznij ,jak zwykle, od ubicia białek na sztywną pianę.
Dodawaj po jednym żółtku i po trochu cukru, nadal ubijając.
Na koniec delikatnie wmieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. 
Piecz w brytfannie wyłożonej papierem pergaminowym w piekarniku rozgrzanym do 160'C przez około 30 min.

Następnie przygotuj krem.
Zmiksuj wszystkie składniki oprócz margaryny i ugotuj z nich budyń.
Do gorącego, dodaj margarynę i dokładnie mieszaj do całkowitego rozpuszczenia.
Wyłóż gorący krem na wcześniej przygotowany biszkopt.

Teraz czas na herbatniki. Wyłóż nimi całe ciasto, nie zostawiaj między nimi przerw.
Podgrzej toffi i wylej je na ciasto, dokładnie rozsmarowując na wszystkie herbatniki.
Następnie wyłóż drugą warstwę herbatników.
Przed nałożeniem natstępnej warstwy, ciasto powinno być dobrze schłodzone.
 
To już ostatni etap. Ubij śmietanę z cukrem pudrem.
Żelatynę rozpuść w 1/4 szkl. gorącej wody.
Kiedy żelatyna ostygnie, ale nie stężeje, wmiksuj ją w śmietanę.
Wyłóż śmietanę na ciasto.

Twoje ciasto może wyglądać tak, jakby wyszło spod ręki prawdziwego cukiernika. Wystarczy, że uwolnisz swoją wyobraźnię i wykończysz ciasto dekoracją własnego pomysłu. Powodzenia! 

Polecamy